йц

ПОЗАШКІЛЬНА ОСВІТА УКРАЇНИ ТА ЄВРОПИ: ВОЛОНТЕРСЬКА РОБОТА

Спільна праця є запорукою успіху будь-якої справи. Україна у такі непрості для нас часи як ніколи потребує підтримки як українців, так і небайдужих людей з усього світу. Волонтерська робота дає змогу об’єднати людей, що мають спільну ідею за допомогою спільної справи.

Саме з такими намірами було розпочато активну співпрацю з представниками Литви та Польщі. Організаторами та підтримкою виступили:  Посольство Литовської Республіки в України, Посольство України в Литовській Республіці, Міністерство освіти і науки України, Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова, Інститут екології економіки і права, Національний центр «Мала академія наук України», Центр дітей і молоді Литви, Асоціація «Столиця Груп», Європейська Асоціація позашкільної освіти,  ресторан «Шарм» та ін.


Співробітники кафедри позашкільної освіти Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова спільно з Інститутом екології економіки і права на чолі з професором та ректором інституту Биковською Оленою Володимирівною, а також іншими українськими та литовськими партнерами організували поїздки до Литви українських дітей, батьки яких учасники АТО на сході України або постраждалi вiд воєнних дій на сході України. «Це ще один благодійний і тепер уже міжнародний проект від Драгоманівського університету, що має на меті підтримку та допомогу постраждалим під час бойових дій у Донецькій та Луганській областях», – як зазначив ректор університету Віктор Андрущенко.

         Перша поїздка здійснилася у жовтні 2014 р. головними учасниками організації виступили Надзвичайний і Повноважений Посол Литовської  Республіки в Україні Пятрас Вайтєкунас, а також організатори акції від обох сторін.  Українські діти отримали можливість відпочивати у Вільнюсі.

Наступна поїздка в рамках такої міжнародної співпраці відбулася на початку січня 2015 р. також до м. Вільнюс.  На тижневий відпочинок під час зимових канікул поїхала група із 17 дітей, які, на жаль, мали схожу ситуацію в зв’язку з військовими діями на сході України. Діти, чиї батьки виконують свій громадянський обов’язок і є учасниками АТО. Ця і попередня поїздка здійснювалася у рамках освітньо-патріотичної акції «Єднаймося в славетній родині!»

 Одразу після цього у квітні відбулася перша безкоштовна поїздка українських дітей, постраждалих від війни до Польщі. Група з 15 дітей, серед яких 6 дітей, у які втратили батьків в АТО, 6 дітей, батьки яких в АТО та 3 дітей із Луганської і Донецької областей вирушили до міста Кракова, Республіка Польща. Ця поїздка стала можливою, перш за все тому, що в Україні є позашкільна освіта. Особливу роль відіграла Європейська Асоціація позашкільної освіти.

Червень місяць порадував поїздкою до Литви ще дві українські сім′ї, що неволею завдяки обставинам стали вимушеними переселенцями з Луганська. Батько у кожній з цих сімей є учасником АТО.  Для них подібна увага є дуже значущою і дає змогу ще раз усвідомити наскільки високо українці цінують той величезний вклад, який вони роблять, коли обирають такий важкий і в той же самий час величний шлях захисника Вітчизни.

Третя за рахунком поїздка до Литви відбулася зовсім недавно, а саме 17 липня відбулася конференція і урочиста зустріч з представниками від обох сторін-організаторів, а вже 24 липня діти разом з керівником повернулися до України.

Наступною країною-учасницею, що долучиться до волонтерської роботи, спрямованої на допомогу учасникам АТО, їх сім′ям чи вимушеним переселенцям стане Болгарія. Саме туди в серпні місяці відправиться на відпочинок наступна група постраждалих.

йцу

фів

уіава

впвп

 

Величезна робота вже пророблена, маємо надію, що кількість людей, кому допоможе співпраця позашкільників не тільки України, а й усього світу, та Європи зокрема, буде зростати. Адже все починається з дітей, саме вони потребують найбільшої допомоги, оскільки за ними наше майбутнє!

 

Дякуємо безмежно всім за співпрацю та маємо надію, що вона продовжиться й надалі та принесе ще більше здійснень дитячих мрій! 


Контакти

03148, м. Київ, пр-т Л. Курбаса, 2-А
Тел.: (044) 407-07-94
Моб.: (096)337-15-81
E-mail: [email protected] 
Міжнародна асоціація
позашкільної освіти

Кафедра позашкільної освіти
Інженерно-педагогічний факультет
НПУ імені М. П. Драгоманова

Ми в соцмережах