1

В Україні відкрита перша кафедра позашкільної освіти

 

24 грудня 2012 р. відбулась важлива подія – офіційне відкриття першої в Україні кафедри позашкільної освіти у Національному педагогічному університеті імені М.П. Драгоманова.

Створення кафедри позашкільної освіти відображає загальну тенденцію розвитку позашкілля в Україні та інших державах світу, потребу у підготовці фахівців для позашкільних навчальних закладів.

Згідно Указу Президента України “Про проведення у 2013 році в Україні Року дитячої творчості” від 28.12.2012 р. № 756/2012 з метою сприяння забезпеченню освітньо-культурних потреб дітей, створення умов для їх творчого, інтелектуального, духовного та фізичного розвитку, виявлення і підтримки талановитих та обдарованих дітей, організації змістовного дозвілля, вдосконалення виховної роботи та розбудови системи позашкільної освіти.

2 3

 

 Метою кафедри позашкільної освіти є проведення навчально-виховної та методичної діяльності зі спеціалізації “Позашкільна освіта”, навчальних дисциплін “Теорія і методика позашкільної освіти”, “Методика гурткової роботи”, “Основи позашкільної освіти”, здійснення наукової роботи за цим напрямом.

Відкриття кафедри позашкільної освіти стало результатом багаторічної діяльності Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова щодо державної політики у галузі позашкільної освіти, науково-педагогічного забезпечення системи позашкільної освіти, професійної підготовки педагогічних працівників для позашкільних навчальних закладів.

4 5

Університетом за підтримки грантів Президента України проведено три масштабні наукові дослідження у галузі позашкільної освіти (“Розроблення змісту підготовки педагогічних працівників для позашкільної освіти в Україні”, Указ Президента України від 20.05.2011 р. № 592/2011; “Теоретико-методичні основи позашкільної освіти в Україні”, Розпорядження Президента України від 26.06.2008 р. № 207/2008-рп; “Система позашкільної освіти в Україні та її роль у вихованні підростаючого покоління”, Розпорядження Президента України від 14 грудня 2005 р. № 1279/2005-рп). Досліджено основні засади організації вільного часу дітей та молоді в інших державах за підтримки Міжнародного Вишеградського Фонду, а професори університету є членами Європейської асоціації неформальної освіти (EAICY).

У офіційному відкритті кафедри позашкільної освіти брали участь представники Адміністрації Президента України, Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, керівництво, викладачі та студенти Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова, директори, педагоги та вихованці позашкільних навчальних закладів.

6 7

Відкриття кафедри позашкільної освіти є історичною місію університету. Згідно архівних даних у 30-х рр. ХХ ст. у Київському педагогічному інституті (нині – Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова) функціонував позашкільний відділ.

“Готувати педагогів-фахівців для роботи з вихованцями позашкільних навчальних закладів повинен флагман педагогічної освіти України, – переконаний ректор НПУ імені М.П. Драгоманова акад. Віктор Андрущенко. – Тому вчені університету першими поставили це питання на порядку денному. Кафедра, що створена в Драгоманівському університеті, пріоритетно повинна стати своєрідним науково-методичним центром, що згуртує навколо себе кращі уми вітчизняного і європейського простору”.

8 9

Від імені Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова виступив Роман Вернидуб, проректор з навчально-методичної роботи Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова, кандидат фізико-математичних наук, доцент. Роман Михайлович відмітив, що: “Кафедра позашкільної освіти була створена рішенням Вченої радою НПУ імені М. П. Драгоманова від 25.09.2012 р. та наказом “Про створення кафедри позашкільної освіти НПУ імені М. П. Драгоманова” від 01.10.2012 р. № 492.

Сьогодні ми присутні на святковій, урочистій події з нагоди відкриття кафедри, її навчальних та робочих приміщень. І в такий святковий момент ми вітаємо всіх з цією визначальною подією.

Для Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова відкриття кафедри позашкільної освіти є дань нашого університету історії та традиціям. Новостворена кафедра буде надійним послідовником всіх справ, що були започатковані й раніше, існують та активно розвиваються. Бажаємо успіхів, гарних студентів і значних досягнень!”.

10 11

Від Верховної Ради України з вітальним словом виступив Євген Красняков, народний депутат України ІІ та ІІІ скликань, головний консультант секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти. Євген Васильович відмітив, що: “Ми присутні на великій події. Адже, у вищих педагогічних навчальних закладах дещо забули ідею щодо розвитку позашкільної освіти, позашкільної роботи.

Україна має Закон “Про позашкільну освіту”, але системно не забезпечувалася підготовка кваліфікованих кадрів цієї галузі освіти.

Позашкільна освіта – це освіта, великий шлях, який треба розвивати. Велика робота необхідна і в плані законодавства. Адже Закону України “Про позашкільну освіту” більше 10 років, тому сьогодні він потребує внесення змін.

Не зважаючи на те, що раніше надавалась додаткова кваліфікація методист з виховної роботи, треба відроджувати систему підготовки кадрів. Є фахівці, які працюють і докладуть зусиль, щоб відбувався розвиток позашкільної освіти”.

З вітальним словом виступила Любов Лісовська, працівник Адміністрації Президента України. Любов Володимирівна привітала з нагоди відкриття кафедри позашкільної освіти і зазначила, що: “Сповнена щирою радістю від того, що сьогодні відбувається. Цьому дню передувала дуже потужна робота. Започаткування, відкриття такої кафедри при одному із головних, державних вищих педагогічних навчальних закладів має стати взірцем для інших закладів. Адже позашкільна освіта, позашкілля в нашій державі є дуже значима, необхідна, потрібна справа. Все, що робиться – робиться для наших дітей, нашої держави і сподіваємося, що успіхи будуть!”.

12 13

Учасників заходу від Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України привітала Алла Середницька, начальник відділу позашкільної освіти, виховної роботи та захисту прав дитини міністерства.

Алла Дмитрівна відмітила, що: “За останні 5 років дуже активно розроблялося питання підготовки кадрів у сфері позашкільної освіти. Сьогодні присутні ентузіасти, які піднімали це питання і ми безпосередньо долучалися до його вирішення. Тому результатом нашої активної діяльності – є відкриття кафедри позашкільної освіти. Дозвольте подякувати ректору, всім хто працює в університеті, особливу подяку висловити Олені Володимирівні, яка доклала значних зусиль і для відкриття кафедри, і для підготовки кадрів в цілому для позашкільної освіти.Учасників заходу від Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України привітала Алла Середницька, начальник відділу позашкільної освіти, виховної роботи та захисту прав дитини міністерства.

Сучасна позашкільна освіта – це 1,5 тис. позашкільних навчальних закладів державної і комунальної форми власності, а також 603 тис. дитячих спортивних шкіл. Це 1,5 млн. дітей, які відвідують заклади. Збільшилась за минулий рік на 1400 кількість гуртків, а відповідно стало більше і дітей, які там навчаються, а це потребує підготовки кадрів”.

“Слід відмітити і приємні новини, адже цього року в позашкілля прийшла молодь. Безумовно, досвідчені кадри є золотий фонд нашого позашкілля, але важливо, коли існує баланс між молодими кадрами і досвідченими педагогами, тому що є кому передавати свій досвід.

Впевнена, що кафедра зробить великий вклад у підготовку професійних кадрів для позашкілля. Це повинна бути системна, планомірна робота. Відкриття кафедри має бути гарним прикладом для наслідування й інших вищих педагогічних навчальних закладів та обласних інститутів педагогічної освіти. І сьогодні дійсно хочеться подякувати НПУ імені М.П. Драгоманова, який взяв на себе таку почесну місію, – підкреслила Алла Середницька”.

14 15

Завідувачем кафедри призначено доктора педагогічних наук, професора Олену Биковську. За словами Олени Володимирівни, це для неї велика відповідальність і гордість за позашкілля.

“Для України та інших держав світу підняття позашкільної освіти на достатній і високий рівень є одним з пріоритетних завдань, яке означає майбутнє цивілізації. Позашкілля відповідає за освіту дітей та молоді у вільний час, їх навчання, виховання, розвиток та соціалізацію. Адже чим дитина займається у вільний час, таким буде і її майбутнє. А це – майбутнє суспільства, держав, світу, – переконана учений”. Як запевнила Олена Володимирівна, для молодих фахівців знання в галузі позашкілля – це ще й нова можливість здобуття навиків та кваліфікації педагога позашкільного навчального закладу, майбутнього працевлаштування, іншого погляду на питання організації вільного часу.

16 17

Олена Биковська від імені колективу кафедри, студентів подякувала всім за підтримку створення кафедри позашкільної освіти, підтримку позашкілля.

“Особливу подяку висловлюємо представникам законодавчої і виконавчої влади – Адміністрації Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України за багаторічну плідну співпрацю і підтримку діяльності у галузі позашкільної освіти, – зазначила Олена Биковська. – Дякуємо ректорату, вченій раді, професорсько-викладацькому і студентському колективу Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова за співпрацю і підтримку створення кафедри позашкільної освіти. Окремо дякуємо керівництву і співробітникам інженерного відділу та відділу постачання НПУ імені М. П. Драгоманова за роботу із забезпечення відкриття кафедри.

Щиро дякуємо за багаторічну плідну співпрацю у розвитку позашкілля практикам позашкільної освіти – директорам, педагогам і вихованцям позашкільних навчальних закладів”.

Від директорів позашкільних навчальних закладів виступив Оксен Лісовий, директор Національного центру “Мала академія наук України”, кандидат філософських наук. Оксен Васильович привітав Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова з відкриттям кафедри позашкільної освіти, тим, що він був, є, і залишається лідером вищої педагогічної освіти.

Оксен Лісовий зазначив, що: “Вважаю, що університет підготував і зробив значний подарунок всім позашкільникам до Святого Миколая – відкривши кафедру позашкільної освіти. Адже надзвичайно важко шукати висококваліфікованих спеціалістів, методистів для позашкільної освіти.

Сподіваємось, що зі стін цього університету, цієї кафедри вийде плеяда нових професійних, ідейних педагогів, методистів, людей, які науково будуть підходити до цієї справи.

Особливо необхідно враховувати, що Україна може говорити про те, що вона є лідером в сфері роботи з обдарованими дітьми, а система позашкільної освіти є унікальною. Тому те, що Ви роботе є надзвичайно актуально і знаходиться на гребені тенденцій!”.

18 19

 З вітальним словом від позашкільних навчальних закладів виступили Наталія Савенкодиректор Центру позашкільної роботи м. Києва. Наталія Іванівна відмітила, що: “Діти, які Вас сьогодні зустрічають на відкритті кафедри позашкільної освіти є вихованцями нашого позашкільного навчального закладу. Це прекрасні, талановиті діти, яких на сьогодні у закладі навчається понад 5,5 тис.

Система позашкільної освіти є унікальна. Наш заклад має традиційні напрями позашкільної освіти. При цьому ми зберегли науково-технічний напрям, зокрема гуртки авіамоделювання та початкове моделювання. Крім цього створили науково-методичний координаційний центр, що нараховує близько 3 тис. примірників літератури з питань позашкільної освіти, виховання. Ми прямуємо правильним шляхом, але дійсно кадри вирішують все.

Слід відмітити і те, що витрати на дитину у позашкільній освіті у десятки разів менше, ніж на дитину, яка знаходиться в місцях позбавлення волі. Уявіть, скільки дітей ми можемо відірвати від вулиці, від наркоманії, від тютюнопаління. Тому треба порахувати та задуматися, що все ж такі вигідніше!

Хочемо побажати всім успіхів та в подальшому розвиватися і не зупинятися!”.

Ірина Мосякова, директор Центру творчості дітей та юнацтва “Шевченківець” відмітила, що: “За аналітичними дослідженнями в країнах західної Європи є три найповажніші професії – вчитель, лікар і психолог. І саме педагоги-позашкільники в собі поєднують всі ці три професії. Адже, по-перше, є вчителями, які виховують і навчають дітей. По-друге, є лікарями, адже лікують дітей творчістю від дуже вразливої хвороби вулиці, яка сьогодні все ж таки панує серед нашого молодого покоління. По-третє, є психологи, що дозволяють відчути себе особистістю, забезпечують реалізацію дітей.

Приємно, що держава приділяє значну увагу позашкільній освіті. Ми дуже вдячні за створення кафедри позашкільної освіти.

Сподіваємось, що кафедра стане методичним центром позашкільної освіти і допомагатиме позашкільникам реалізувати весь свій практичний і науковий потенціал”.

20 21

 Від Інституту гуманітарно-технічної освіти НПУ імені М. П. Драгоманова виступив Микола Корець, директор інституту, доктор педагогічних наук, професор. Микола Савич привітав присутніх і відмітив, що: “Не минуло і два роки, як з нашої ініціативи при розробці державних стандартів підготовки бакалаврів технологічної освіти до циклу професійно-педагогічної підготовки була введена навчальна дисципліна “Теорія і методика позашкільної освіти”. Також запроваджена педагогічна практика у позашкільних навчальних закладах. Це не випадково, оскільки цьому передувала тетанічна робота в рамках науково-дослідної лабораторії теорії і методики позашкільної освіти, яку очолює Олена Биковська.

Ми не зупиняємося на цьому і нині ведуться корективи магістерської програми підготовки магістрів технологічної освіти, щоб запровадити на рівні магістра підготовку методистів для системи позашкілля. Цим самим ми реалізуємо наступність в системі підготовки педагогічних кадрів для позашкільної освіти, певну системність”.

Микола Савич відмітив, що: “Для реалізації цих серйозних завдань, необхідним постало, щоб цю справу очолила структура у форматі кафедри. І ми дякуємо всім за підтримку ідеї, адже ми першопрохідці у цій справі. Не виключенням буде те, що наш досвід пошириться в інших вищих педагогічних навчальних закладах України. Тому ми повинні дати добрий приклад, повинні бути в цій справі взірцем. Дякуємо за високу довіру!”.

Приємною подією стало і вручення Миколою Савичем диплома кандидата педагогічних наук викладачу кафедри позашкільної освіти Ганні Поповій, яка свою дисертацію захистила саме з питань позашкілля.

22 23

Відкриття урочистої події супроводжувала зразкова вокально-хорова студія “Диво калинове” Центру позашкільної роботи м. Києва, лауреат премії імені Д. Луценка “Осіннє золото”.

Учасники заходу мали можливість оглянути приміщення кафедри, навчальні та робочі кабінети, ознайомитися з виставкою творчих робіт студентів ІГТО НПУ імені М. П. Драгоманова та учнів ВПТУ № 40.

Завершився захід музичним вітанням від Оксани Калінчук, художнього керівника зразкової вокально-хорової студії “Диво калинове” Центру позашкільної роботи м. Києва, лауреата премії імені Д. Луценка “Осіннє золото”, лауреата премії імені Л. Кириченко “Я козачка твоя, Україно”, Заслуженої артистки України, випускниці Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова.

24 25

Контакти

03148, м. Київ, пр-т Л. Курбаса, 2-А
Тел.: (044) 407-07-94
Моб.: (096)337-15-81
E-mail: [email protected] 
Міжнародна асоціація
позашкільної освіти

Кафедра позашкільної освіти
Інженерно-педагогічний факультет
НПУ імені М. П. Драгоманова

Ми в соцмережах