ukr-lit

«Формула громадянина Європи»

Саме таку назву має Міжнародний Литовсько-Український проект для молодих педагогів позашкільної освіти, що розпочався ще в травні на очному відборі учасників та який триватиме до 22 жовтня, коли в Києві відбудеться звітна конференція для представлення результатів проекту. Це вже друга поїздка до Вільнюса саме педагогів позашкільної освіти.

Проект реалізується за підтримки Міністерства Закордонних Справ Литовської Республіки, Посольства Литовської Республіки в Україні, Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, Міністерства освіти і науки України. Основними організаторами проекту є:

– Інститут екології економіки і права в особі Олени Биковської,

– Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова,

– Український державний центр позашкільної освіти;

– Центр дітей і молоді Литви в особі директора Валдаса Янкаускаса, однак куратором цього проекту виступила Йоланта Марк. Саме вона займалася організацією нашого часу під час перебування у Вільнюсі.

Основним навчальним компонентом проекту була поїздка відібраної групи учасників до Литви, у місто Вільнюс. Вона тривала 6 днів і ось уже 12 вересня наша група повернулася додому. Всі витрати на себе взяла запрошуюча сторона, тобто Міністерство Закордонних Справ Литовської Республіки та Центр дітей та молоді Литви. Проживання було забезпечено комфортабельними номерами в хостелі на базі молодіжного центру, що дозволяло краще ознайомитися з діяльністю цього державного позашкільного закладу.

Протягом п’яти робочих днів відбувалося інтенсивне навчання нашої групи молодих педагогів, що включало в себе тренінги та візити до різних структур таких як Вільнюський педагогічний університет, що є центральним суто педагогічним університетом на всю Литву, також нами було відвідані такі державні установи як Міністерство освіти та науки Литви та Литовський Сейм. Нам вдалося навіть познайомитися з нинішнім міністром освіти Литви Аудроне Питринене, а також одним із її попередників Гінтарасом Степонавічусом. Всі зустрічі були надзвичайно інформативними та цікавими.

11958279 947986675279970_2724811010537174654_o

Метою було ознайомити нас з їхніми способами та методами роботи з молоддю та яким чином їм вдається залучати все більше волонтерів до роботи у різних сферах діяльності країни від політики до міжнародної співпраці, а також як відбувається організація та формування самоврядування в школах та університетах. Тренінги були особливо цікаві тим, що кожен з них містить в собі до десяти різних видів та форм роботи не залежно від теми. Теми були підібрані переважно для того, щоб представити суть та мету формування Євро Союзу, їхні цінності та різні аспекти діяльності.

Навчання завершилося, а тепер, повернувшись додому, всі учасники повинні задіяти отриманий досвід та знання на практиці. Оскільки більшість учасників представляють різні регіони України, то по приїзду додому кожен з них повинен втілити в життя певну молодіжну ініціативу. Залучити якомога більше молоді до співпраці, формування саме активних громадян в рамках політики Східного партнерства – ось основні положення, що повинні реалізуватися в кожній з ініціатив.

Тож з нетерпінням чекаємо результатів та бажаємо успіхів та натхнення у реалізації задуманих проектів!

12015141 948041851941119_8040890723301961294_o

Контакти

03148, м. Київ, пр-т Л. Курбаса, 2-А
Тел.: (044) 407-07-94
Моб.: (096)337-15-81
E-mail: [email protected] 
Міжнародна асоціація
позашкільної освіти

Кафедра позашкільної освіти
Інженерно-педагогічний факультет
НПУ імені М. П. Драгоманова

Ми в соцмережах